Vennskap - en glemt relasjon?
Norske ukeblader med kvinner som målgruppe er stappfulle av overskrifter som «Slik vet du om han er interessert», «Har han vært utro?» eller «Tips for å piffe opp samlivet». Merkelig nok, er det få som tar opp vennskap som tema. I dag hvor seriemonogami er det vanligste, kan man trygt konstatere at kjærester for de fleste kommer og går. Venner kan vare livet ut. Følger ikke norske ukeblader med på tidene?


Googler man ordene «dårlig» og «vennskap», kommer det ingen nyhetsartikler eller reportasjer opp som peker videre til norske nettsider. Googler man ordene «bad» og «friendship», dukker det opp en rekke seriøse pekere til amerikanske nettsider via søkemotoren. Det er en god innsikt å se at man bør ta vare på venner også, og ikke bare jage drømmen om ektemake, hus, hytte, barn. Kan såkalte konservative, amerikanske mediafolk ha kommet lenger enn oss nordboere på et felt?

 

Flere faresignal

 

Nettstedet «The Daily Mind» ramser opp hvilke faresignal man bør ta på alvor hvis man er redd at man omgir seg med dårlige venner. Det første og mest innlysende signalet, er at man føler man ikke får være seg selv. Du tenker kanskje at voksne og selvtrygge mennesker slettens ikke behøver å bli påminnet det, men da tar du nok feil. Selv har jeg mang en gang fått beskjed om fra såkalte venner at ingen er interessert i å høre om mine meninger, for det er likevel så kjedelig å snakke om politikk. Da var det mye mer akseptabelt å vise frem en gøyal klovnerolle som fikk alle til å gapskratte og le. Morsomt der og da, men samtidig slitsomt fordi en må undertrykke en fremtredende side hos seg selv.

 

Det er heller ikke bra om man ikke utvikler seg i noen som helst positiv retning. Dette er nok noe mange kan kjenne seg igjen i, og for dem kan det være nyttig å ta opp et digert speil. Hvem er du? Hvilke mennesker omgir du deg med? Hvordan disponerer du din fritid? Når lærte du deg sist noe nytt? Disse tingene kan man selv gjøre noe med. Hvis menneskene du har sluppet inn på livet ditt er særdeles negative og tapper deg mer for energi enn du får, så kan det være vanskelig.Det er likevel stor sannsynlighet for at det finnes folk der ute som tar deg for den du er, og som ikke vil finne på å begrense hverken ditt bevegelsesareal eller menneskelige uttrykk. Elsker du kniplinger og opera, så bør du ikke gro fast på en rockepub. Er du en privat person, er det best å holde seg unna klikker som ønsker å se og bli sett.

 

Finn Kalvik sang i sin tid så vakkert om å finne seg selv. Nøkkelen til et godt liv ligger nok mye der, for hvor uovervinnelig er man ikke om man vet hvem man er på godt og vondt, og har venner som stiller opp for en uansett hva?

 


Billedtekst: Elisabeth (t.v.) og jeg er forskjellige, men samtidig er vi grunnleggende like. Det har gitt oss et vennskap som vi begge vet å verdsette.

 

2 kommentarer

18.nov.2011 kl.22:19

Oi oi nå ble jeg tatt på sengen. Tusen takk for den Anna. Dette temaet har vi snakket om utallige ganger for det er et viktig tema. Spesielt viktig er det for oss som er omsorgspersoner. Vi gir av oss selv hele tiden både på jobb og i det private.

Hjelpere er sier alltid ja hvis noen venner eller bekjente trenger hjelp og støtte i livet eller serveringshjelp til konfirmasjon.

Vi skal liksom ikke gå tom vi, men vi trenger også påfyll innimellom. Derfor er det viktig å bytte ut personer som tapper deg for energi mot noen som gir deg påfyll.

Personer som virkelig vil deg godt her i livet og ikke personer som blir sjalu over at du lykkes på veien mot dine mål.

Noen som ser at du også trenger det, for det gjør vi alle.

Jeg har selv frivillig mistet kontakten med flere av mine venner fra flere tiår tilbake.

Vennskap bør være toveis og man bør si og vise til sine venner at man bryr seg om de. Ikke bare på fest, men i hverdagen også.

Jeg er veldig glad for vårt vennskap Anna for vi har et ekte, ærlig og trofast vennskap.

Anna Kathrine Eltvik

19.nov.2011 kl.07:46

Dette fortjente du fullt ut Elisabeth. Jeg har bare et par venner til foruten deg som jeg klassifiserer som trofaste og gode venner. Jeg har som deg også valgt å kutte ut venner som ikke kan sies å ønske meg vel. Det kan være en slitsom prosess å innse at du har hatt for høye tanker om noen, men i det sekundet man våger å legge slike mennesker bak seg, får man både krefter og plass til å fylle livet med mer positivitet.

I Norge er det dessverre slik at misunnelse er sterkere enn sexdriften. Får du mye oppmerksomhet fordi du skiller deg ut, er det vanskeligere enn ellers å finne personer som tåler deg. Det tok meg mange år å våge å si fine ting til meg selv, for det er liksom helt feil. Nå har jeg derimot lært meg det, og innser at det er flere mennesker som takler det dårlig at jeg er den jeg er fordi jeg har noe spesielt ved meg. Du Elisabeth er en av de få vennene mine som alltid har heiet på meg, uansett hva. Vi er slettens ikke alltid enig politisk, men du er den første til å gratulere meg eller komme med oppmuntrende ord hvis du ser at jeg har fått til noe som det står respekt av. Sånt gir meg styrke og energi, og du er derfor definitivt en sånn venninne som kan sies å fylle på fremfor å tappe. Det aller beste med deg er at du snakker MED meg, og ikke TIL eller OM meg. Du er en juvel. :-)

I år har jeg det som du vet ekstremt travelt, men jeg gleder meg til jeg er ferdig med studiene og igjen kan prioritere å besøke deg, Rolf og Marcel. Hos dere er det alltid varme og hjerterom, og det savner jeg.

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits