Skilsmisse ikke skyld i alt


Hvis man googler ordet «skilsmisse», dukker det opp mange pekere til deprimerende tall og statistikker. Halvparten av alle ekteskap ender opp med skilsmisse, og jo flere ganger man gifter seg, jo dårligere prognoser har man.

Som om det ikke er nok, ser det dystert ut for skilsmissebarn også. De har større risiko for å teste narkotika, bli skoletapere og utvikle atferdsproblemer enn andre barn. Forsker Kyrre Breivik ved universitetet i Bergen, påstår at det er fordi relasjonen mellom foreldrene og barna svekkes etter en skilsmisse.

 

Han viser til at en del foreldre får problemer med å følge opp barna sine like godt som før, og at det skaper masse stress. I 2008 kunne Dagsavisen fortelle om nyskilte mødre i Oregon i USA som gikk på kurs for å takle foreldrerollen. Studier konkluderte med at barna til disse kvinnene hadde mindre risiko for å utvikle problemer enn andre skilsmissebarn.

 

Familievernkontor

Selv om mange mener at man ikke kan sammenligne amerikanske forhold med norske, så har man heldigvis for lengst begynt å tilby terapi for familier som trenger hjelp med ulike samlivs- eller relasjonsproblemer i offentlig regi. Seniorrådgiver i Bufdir, Berger Hareide, har konstatert at det er stadig flere foreldre som søker rådgivning hos Familievernkontor i hele landet.

 

Alt dette er vel og bra, men det er samtidig en kuriositet hvor negativt ladet selve ordet «skilsmisse» alltid har vært og fremdeles er. Er det virkelig slik å forstå at det meste er dømt til å gå filleveien hvis to voksne mennesker bestemmer seg for å bryte ut av et ekteskap med hverandre? Og kan man være sikker på at skilsmissebarna får problemer fordi foreldrene skiller seg, eller ligger det andre forhold til grunn?

 

Undertegnede har jobbet i barnevernet i mange år, og er det noe som i løpet disse årene har blitt veldig klart, så er det at også barn med foreldre som er gift, kan få store problemer. I noen tilfeller så fungerer mor og far så dårlig sammen, at det ikke ligner noe. Om en hadde flydd inn en supermegler fra Midt-Østen, så ville likevel ikke familien fungert bedre. Da er det ikke selve skilsmissen som er ødeleggende for barna, men mer at to stykker som aldri skulle bodd sammen gjør nettopp det.


Dette må for all del ikke oppfattes som en oppfordring om å bare gi opp om det knaker i sammenføyningene. Det er mange som ved hjelp av en ekteskapsrådgiver eller terapi i en eller annen form kan klare å finne ut av det. Tanken bak dette innlegget er å tydeliggjøre at man ikke nødvendigvis er mislykket fordi om man gir opp et ekteskap. I en del tilfeller er det faktisk det eneste riktige, og sårene til både en selv og barna kan ikke leges før man skjønt akkurat det.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits