Brystkreft - den hyppigste kreftformen hos kvinner

Billedtekst: Kylie Minogue (43) og vår egen Wenche Myhre (67) har begge fått diagnosen brystkreft. De lever heldigvis i beste velgående fremdeles.

Kreftgåten er fremdeles ikke løst, selv om forskere har kommet langt. Det føles derfor tungt å få beskjed om at man har denne diagnosen. Det er tungt for dem som står en nærmest også. Kreft rammer nemlig i alle livsfaser, og det føles ofte både meningsløst og urettferdig når den slår til i sine verste former.

Selv har jeg ikke mistet noen enda til denne forferdelige sykdommen, men jeg har både slekt og venner som med nød og neppe har klart å overleve sine egne cellers dødsdans. Selvsagt er alle glade for at det har gått bra, men mens det sto på, var det ikke noe moro. I ettertid må man leve videre med både angst for at kreften skal dukke opp igjen, og frykt for å bli en belastning for de som er rundt.

Det var ikke noe vanskelig å finne motivasjon da Foreningen for brystkreftopererte inviterte meg til å være en Rosa sløyfe-ambassadør. Man kan trykke på banneret til høyre i bloggen, og da kommer man frem til Foreningen for brystkreftopererte sin hjemmeside. Der kan man kan kjøpe en rosa sløyfe og få mer kunnskap om forebygging av brystkreft. Jeg har også lagt ut noe vesentlig informasjon nedenfor.

Det er fint om flest mulig sprer dette blogginnlegget! Å spre viten og kunnskap - samt samle inn mer penger til kreftforskning, er akkurat like viktig som før.

Fakta om brystkreft:

 • Brystkreft er den hyppigste kreftsykdommen hos kvinner og rammer omtrent 1 av 10-12 kvinner i løpet av livet. Det er den vanligste kreftformen som rammer kvinner.
 • Det har skjedd en tredobling av brystkrefttilfeller siden 1940-tallet. Hvis man tar hensyn til endringen i befolkningsstørrelse og alderssammensetning er det snakk om en fordobling av tilfellene. Den største økningen finner du blant de unge kvinnene.
 • Brystkreft opptrer i alle aldersgrupper helt ned til 20-års alderen. Tilstanden er imidlertid sjelden før fylte 30 år. Omkring en fjerdedel av tilfellene sees før 50-års alderen, halvparten i aldersgruppen 50-69 år, og den siste fjerdedelen finnes hos kvinner på 70 år eller eldre.

Sannsynligheten for å overleve brystkreft (prognosen) er avhengig av hvor langt sykdommen er kommet på diagnose-tidspunktet. Spesielt stor rolle spiller spredningen av kreftceller til lymfeknutene i armhulen.

 • Desto  tidligere i forløpet brystkreften blir oppdaget, desto mindre er risikoen for å dø av sykdommen.
 • Hvis det ikke påvises spredning til lymfeknutene i armhulen er sannsynligheten for å være i live 10 år etter diagnosen ca. 75%.
 • Hvis det er spredning til mellom 1 og 3 lymfeknuter er prognosen ca. 50%.
 • Hvis 4 eller flere lymfeknuter er angrepet, er sannsynligheten for å være i live 10 år etter diagnosen nede på ca. 25%.
 • Andre ting påvirker også fremtidsutsiktene. Det kan være svulstens størrelse, hvor ondartet den er (det vil si mengden mikroskopiske aggressivitetstegn) og svulstens østrogenreseptorinnhold (innholdet av bestemte eggehvitestoffer som kan binde til det kvinnelige kjønnshormonet).
 • Overlevelsen har økt med ca. 50% de siste 20 årene ved hjelp av nye behandlingsmetoder.
   

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits