Vitne til unødvendig vektervold

Billedtekst: Personen avbildet på bakken, har ikke noe med saken utenfor Åsane Senter å gjøre.


Med jevne mellomrom, leser man om Securitas-vakter som går for langt. I 2007 la vektere en salattyv i livsfarlig mageleie. I fjor høst kom det frem at Securitasvakt brukte elektronisk fotlenke på Tromsø lufthavn. På torsdag 12. mai kom turen til Åsane. Tre vektere la der en 16 år gammel gutt i livsfarlig mageleie på utsiden av Åsane senter som han er nektet inngang på.

En opprørt Julie Løtveit (17) var vitne til episoden:

- Tre voksne Securitas-vakter presset 16 åringen opp mot et vindu utenfor Mc Donalds, og deretter dro de han med seg ut i all offentlighet og kastet gutten i bakken. To av vaktene satt oppå gutten mens den siste vakten krysset beina på gutten og brettet ham sammen. Hele tiden var gutten i farlig mageleie. Den overrumplede gutten ynket og stønnet i smerte. Vaktene ga likevel ikke etter, og holdt ham slik i omtrent tyve minutter før politiet kom.

Provoserte vekteren
  - Hva skjedde før vekterne la gutten i bakken?
  - Vekterne sier alltid til de ungdommene som røyker, at de må plukke sigarettene opp etter seg og ikke kaste de på bakken. Da kameraten min så at den ene vekteren kastet en røyk på bakken, spurte han vekteren om han ikke hadde tenkt å plukke opp røyken etter seg. Det skulle han ikke gjort.

Julie påpeker at Securitas grunnfilosofi er å beskytte liv og eiendom, sikre hjem, arbeidsplasser og samfunn. Hun lurer på hvordan denne filosofien passer sammen med det hun var vitne til. I klagen sin til minister Audun Lysbakken, har hun lagt vekt på følgende:

- Denne gutten ble utsatt for stor fare, æreskrenkelse, fraberøvelse av frihet og ikke minst smerte. Hvor er menneskeverdet? Slikt kan aldri aksepteres, uansett hva foranledningen er. Securitas-vakter må kunne overholde norske lover.

Julie har i tillegg til å underrette barne- og likestillingsministeren, også sendt brev til justisminister Storberget, Åsane Senter, Securitas og barneombudet.

Minst to sider av en sak
Det er alltid minst to sider av en sak, det er klart. Vi har alle hørt historier om ungdommer som oppfører seg så utagerende og provoserende at forbipasserende blir redde. Man skjønner kanskje derfor godt at diverse kjøpesenter og butikker investerer i vektere - politiet har likevel ikke nok ressurser til å sørge for ro og orden. Det man dog ikke bør vise forståelse for, er når vektere bruker unødvendig tvang og makt. Det synes å være tilfellet i denne saken her, og kan på ingen måte aksepteres.

Vektere kan på ingen måte ty til såpass fysisk makt som det er gjort her, med mindre det er fare for liv eller helse. Da heter det nødverge. Det bør være klinkende klart for alle og enhver at det kun er politiet som ellers har lov til å bruke fysisk makt, og de gjør det etter forhåndsavtalte og lovregulerte metoder.

I tillegg er det som har utspilt seg utenfor Åsane Senter, kanskje mer et resultat av politisk vanstyre enn noe annet. Hvorfor henger ungdom utenfor kjøpesenter? Hvorfor legges den ene ungdomsklubben etter den andre ned? Og sist men ikke minst - hvorfor tar private markedsaktører seg av oppgaver som egentlig politiet burde ta seg av? Kvalifiserte politifolk får simpelthen ikke nok penger til å utføre en tilfredstillende jobb ? hverken innenfor forebyggende ungdomsarbeid eller andre viktige områder. Dette er prisen når man sier amen til privatisering og kutter i offentlig sektor.Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits