Liberal alkoholpolitikk feilslått

Ungdom vil ha foreldre som setter grenser i forhold til akohol. Helsedirektoratet har foretatt en undersøkelse av unge mellom 15 til 17 år, og hele 66 % av dem synes det er feil av foresatte å sende med dem alkohol når de skal på fest. 85 % av de spurte er helt eller delvis enig i at foreldrenes grensesetting er bra.

Og hvorfor skulle det ikke være bra? Positive gleder rundt alkoholbruk til tross, så vet vi alle at medaljen har en bakside. Dessuten - jo tidligere man begynner å drikke, jo større fare er det for å utvikle alkoholisme.

De pårørende og samfunnet

Det er lett for mange å mene noe om narkotikapolitikk, men alkoholinntaket til nordmenn koster samfunnet mye mer enn hva de narkomane gjør. Det skyldes selvsagt at alkohol er mer utbredt, men det er likevel ingen unnskyldning. Mange blir kranglete, mister selvkontroll og påfører andre skade når de har tatt seg et glass for mye. Helgefylla koster samfunnet mye. Spørsmålet blir hvor mye dine pårørende samfunnet skal betale for din rett til å drikke øl, vin eller sprit.

I 1973 var 43 % av drikkingen knyttet til fredager og lørdager. I 2004 var hele 62 % av drikkesituasjonene knyttet til fredag og lørdag. Rapporten viser også at vi i dag drikker mer enn før når vi først forsyner oss - og at flere av oss blir beruset hver gang vi drikker. Intervjuene viser også at et drikkemønster som på 70-tallet ble kalt misbruk av et flertall i befolkningen, i dag betraktes som helt normalt av det samme flertallet. (Kilde: "Det norske drikkemønsteret" (2007) fra Statens institutt for rusmiddelforskning.)

Er dette en alkoholkultur som tilsier at vi trenger flere foreldre som lar barna slippe til i barskapene sine? Er dette en alkoholkultur som tilsier at flere utesteder må få holde lenger åpent?

Mange sier at det blir mer bråk om alle gjester på utestedene jages ut samtidig, og at det derfor er lurest om noen får holde litt lenger åpent. De som taler for mest mulig liberal alkoholpolitikk, taler sogar for at utestedene må få være åpne hele natten. Island fulgte dette rådet i 1999, og Storbritannia fulgte etter i 2004.
Både Reykjavik og London opplevde en dramatisk økning i voldstilfellene. To år etter lovendringen viste en forskningsrapport fra Londons største akuttmottak at omfanget av alkoholrelaterte voldsskader var doblet, mens de alkoholrelaterte ulykkesskadene var tredoblet.  Tre år etter at skjenketidene ble fristilt på Island, kunne sykehusets akuttmottak dokumentere at tallet på voldsrelaterte skader hadde økt med 34 %.

Økt tilgjengelighet gir økt forbruk. Økt alkoholforbruk gir økte kostnader for samfunnet. Vi er alle tjent med å ha et reflektert forhold til alkohol, og en lurer seg selv om en tror at den oppvoksende slekt ikke tar skade av en slepphendt alkoholkultur.

5 kommentarer

stian

30.mar.2011 kl.23:19

hva er mail addresen din?

Anna Kathrine Eltvik

31.mar.2011 kl.17:03

akeltvik@broadpark.no

Hunderre

01.apr.2011 kl.04:41

FEIL FEIL FEIL.

Ungdommen i dag vil IKKE ha foreldre som setter grenser grenser når det gjelder alkoholbruk. De vil leve sitt egent liv, og la dem gjøre det.

Syns at folk skal slutte å være så jævla hårsår når det kommer til alkohol og ungdom, og det gleder deg og. Jævla gledesdreper ;)

Anders

01.apr.2011 kl.13:38

Hej Anne:-)

Jeg skriver her, fordi jeg synes du har en rigtig god og velskrevet blog.

Jeg vil derfor meget gerne tale med dig om udviklingen af den.

Du kan kontakte mig på min mail, så kan vi tage den derfra.

De bedste hilsner,

Anders.

Anna Kathrine Eltvik

01.apr.2011 kl.15:58

@Hunderre: Undersøkelsen i VG sier du har feil.

@Anders: Interessant. : ) Har du en mailadresse?

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits