6 supergode kommunikasjonstips

Stokker ordene seg for deg i sosiale sammenhenger? Skulle ønske du kunne noen triks slik at du lettere kom i snakk med folk? Her finner du seks kjempegode kommunikasjonstips. Det er ikke garantert at du blir festens midtpunkt, men du kan ihvertfall gjøre det litt bedre enn du pleier.

  1. Ikke drukne folk i detaljer: Hvis du forteller noen en historie eller bare prøver å få frem et poeng, så husk å fatte deg i korthet. Fortell bare de aller viktigste poengene og glem kjedelige detaljer. Ingen er interessert i å høre om fetteren til din tante, som alltid gikk med grønne støvler når du traff på ham utenfor nærbutikken hvor forøvrig din klassevenninne sin kusine jobbet, og hun hadde briller fra hun gikk i 2. klasse...
  2. Vent på svaret: Gode samtalepartnere vet hvordan de stiller spørsmål - det viser den andre personen at man er interessert i å bli kjent med dem. Det er vel så viktig å vente på svaret man får. Ikke hopp avgårde til neste spørsmål, eller avbryt ved å mase videre om deg selv uten at din samtalepartner har fått snakke. Å avbryte er den mest irriterende uvanen sosiale klossmajorer har, og en ender ofte opp alene hvis man holder på slik. Man signaliserer at man ikke bryr seg om hvordan andre har det.
  3. Velg dine kamper: Det er ikke nødvendig å alltid korrigere din samtalepartner, selv om du vet at vedkommende sier noe feil. Det er heller ikke nødvendig å kjekle ved den minste uenighet. I verste fall blir du stemplet som en plagsom kverulant eller en arrogant bedreviter, og ingen liker å prate med slike.
  4. Snakk pent om andre: Man sier at alle historier trenger en helt, og det er sant. Helten behøver dog ikke alltid å være deg. Snakk om hva andre folk har fått til eller hvilke mennesker du ser opp til, og du vil gjøre et bedre inntrykk. Hvis din samtalepartner opplever at du bare snakker om deg selv, så virker du bare selvopptatt.
  5. Velg en felles interesse: Gode samtalepartnere er i stand til å finne noe til felles med alle de møter. Er dette vanskelig for deg, hjelper det å lese bøker, aviser eller nyheter. Det vil gi deg et helt skattkammer av fakta og tema som du kan snakke om på en intelligent måte. Pass deg likevel for å late som om du vet noe om noe som du ikke har peiling på. Hvis du plustelig er en del av en samtale om nasjonalromantikken på 1800-tallet - og du er fullstendig blank - så le og si: "Vet du, jeg vet ikke mye om dette, men jeg ville likt veldig godt å lære mer om det. Kan du fortelle mer?" Du blir dessuten en upopulær samtalepartner om du bare skal snakke om de tingene du selv er opptatt av.
  6. Unngå overdrivende superlativer: Ikke bruk fraser som "Wow, du er bare så kul altså", eller "Gisp! Det er den flotteste kjolen jeg noensinne har sett!" med mindre du mener det. Lirer du av deg slikt hele tiden, virker du bare overfladisk, grunn og useriøs. Det holder dessuten ikke en samtale gående særlig lenge. Skal du gi et kompliment, så vær ærlig og konkret: "Den filmen du anbefalte hadde mange gode poeng. Spesielt godt likte jeg den scenen hvor...[...]..."   En slik måte å samtale på gir dessuten din samtalepartner muligheten til å komme med sine egne tanker og observasjoner.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits