Danskene klarte det igjen

Så har danskene klart det igjen. Filmen "Hævnen" ("I en bedre verden" på norsk) og Susanne Bier fikk Oscar i klassen "Beste fremmedspråklige film". Det er tredje gang dansk filmindustri henter hjem denne gjeve prisen i denne klassen. Før har regissørene Gabriel Axel og Bille August vunnet med filmene "Babettes gjestebud" og "Pelle Erobreren".

Susanne Bier hentet også hjem en Golden Globe-pris for samme film. Jeg er selv en stor tilhenger av dansk film, og synes ikke det er det minste rart at de gjør mer lykke enn norske filmer. Noen av mine desidert største favoritter er i så måte filmene "De grønne slakterne" og "Adams epler". Begge er regissert av Anders Thomas Jensen.


Lars von Trier

Det er vanskelig å komme inn på dansk film uten å nevne Lars von Trier. Så har han da også regissert litt av noen mesterverk. Sammen med Thomas Vinterberg utviklet han dogmebevegelsen i nyere filmkunst, og de viste hvordan man til fulle kan lage mesterverk uten å ty til mengder med effektmakeri eller kommersialisering. Filmene "Festen", "Dancer in the dark" og "Dogville" er noen virkelig store filmperler, og har du ikke sett dem, bør du definitivt gjøre noe med det.
10 kommentarer

28.feb.2011 kl.13:32

Du SLETTER alle kommentarer fordi jeg påpekte to grove faktafeil om dansk film i den opprinnelige artikkelen din??

28.feb.2011 kl.15:33

forresten rart at du som dedikert feminist er så fan av Lars von Trier, har du ikke fått med deg den feministiske kritikken av ham? Hvordan ca samtlige av hans filmer om kvinner handler om en lidende, viljeløs martyr som blir utsatt for en rad med grusomheter. Og hvorvidt dette egentlig grenser til ren SM-fetisjisme (for disse lidelsene har alltid seksuelle under og overtoner) og en lystfølelse ved å se kvinner lide fra von Triers side. Selv er jeg ofte skeptisk til feministisk lesning av filmskapere, men i akkurat dette tilfellet tror jeg faktisk det har noe for seg, er i hvert fall påfallende.

Anna Kathrine Eltvik

28.feb.2011 kl.17:50

Jeg sletter kommentarene dine fordi de er surmaga oppgulp. Det skaper dårlig stemning i tråden, og du skremmer i verste fall bort andre debattanter.

Det er forøvrig helt feil at han fremstiller omtrent alle kvinner som viljeløse martyrer. Jeg ser en rekke fantastiske og sterke kvinner som blir portrettert, at du ikke gjør det, får stå på din kappe.

28.feb.2011 kl.18:16

jeg ser absolutt ikke det gitt, og syntes det var litt påfallende at du som feminist og "stor tilhenger av dansk film" ikke har hørt om den feministiske kritikken av von Trier og/eller gjort deg opp noen selvstendige tanker om kvinnesynet i filmene hans.og det grenser til uredelighet når noen påpeker feil i bloggposten din, og du svarer med å slette innlegget og rette feilen. mitt opprinnelige poeng, at du helt tydelig har altfor begrenset kunnskap om dansk film til å kunne anses kvalifisert til å si noe fornuftig om den generelle tilstanden til dansk filmindustri, består. så får du synes det er surmaga oppgulp. litt surmaga kanskje, men ganske konkret og saklig kritikk.

Anna Kathrine Eltvik

28.feb.2011 kl.18:44

Du skal være litt forsiktig med å tillegge meg meninger jeg ikke har. Ganske frekt å insinuere ting om meg ift feminisme i denne sammenhengen. Nå synes jeg forøvrig at du skal stoppe med den negativiteten din. Den fører likevel ikke noe godt med seg.

28.feb.2011 kl.19:50

jeg insinuerte ingen ting som helst og tilla deg ikke noe som helst, fullt klar over at feminister kan mene forskjellige ting. Jeg lurte på om du var kjent med denne kritikken av von Trier og om du har gjort deg opp noen mening om den. det er du som unnviker spørsmålet.

Anna Kathrine Eltvik

01.mar.2011 kl.08:32

Jeg er kjent med at enkelte mennesker er kjappe til å hyle opp om offerrollen i debatter rundt feminisme. Man ser det i voldtektsdebatter, i incestdebatter og i debatter rundt filmer som tar opp tabulagte sextema. Som von Trier.

Jeg er _ikke_ en av de "feministene" som synes at kvinner som synger ut om overgrep og urettferdig behandling i etterkant gjør seg selv til ofre. Tvertimot er slike kvinner i mine øyne de modigste av dem alle, og andre kvinner som kritiserer dem, burde gå hen og skamme seg. Vel og lenge.

01.mar.2011 kl.10:00

Nå er vel ikke akkurat von Trier en kvinne som synger ut om overgrep og urettferdig behandling, og kanskje hadde du fått et litt annet perspektiv på fyren hvis du hadde tatt en liten titt på noen av de mange uttalelsene hans om kvinner og kvinners rolle gjennom årene ... Men med andre ord er du helt uinteressert og helt ukjent med debatten, som feminist og "stor tilhenger av dansk film". Så nye perspektiver er vel ikke det du er ute etter heller.

Anna Kathrine Eltvik

01.mar.2011 kl.13:09

Du bruker en temmelig ussel debattform. Å prøve å gjøre meg dummere enn jeg er, slår bare tilbake på deg selv. Kvinnene som von Trier portretterer i sine filmer, er slettens ikke svake og kraftløse. Hvis du mener det, kan du hverken ha sett Nicole Kidman eller Bjørk sine rollefigurer.

01.mar.2011 kl.15:31

hvordan du kan få Bjørk i Dancer In The Dark til å bli noe annet enn en lidende martyrskikkelse er beyond meg .. og riktignok viser det seg at Nicole Kidman har en slags "makt" i Dogville, men det er bare i kraft av sin far og kun når hun vender tilbake til ham. Jeg har jo sagt at jeg har sett filmene, det nytter ikke bare å si "se filmen, det er ikke sånn", du må jo argumentere vettugt for at det er sånn.

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits