Hvorfor intelligente mennesker feilerSharon Stone scorer i følge amerikanske media høyt på IQ-tester. Hun skal ha fått hele 154 poeng. Til sammenligning fikk bare Albert Einstein 6 poeng mer enn henne. Hun har likevel ikke vært fri fra å ta dårlige valg i sitt liv.

Hvorfor er det slik at også intelligente mennesker feiler? Her er noen svar på akkurat dette.

 1. Mangel på motivasjon: Et talent er irrelevant hvis ikke personen er motivert til å bruke det. Motivasjon kan komme både utenfra og innenfra. Hvis motivasjonen skyldes ekstern påvirkning, har den lettere en forbigående karakter. For at den skal være vedvarende, er det best at den kommer innenfra.
 2. Mangel på impulskontroll: Er man for ofte impulsiv, kommer det i veien for det optimale. Noen mennesker utnytter ikke alle deres intellektuelle resursser for å løse et problem, men går for den første og beste løsningen som måtte dukke opp.
 3. Mangel på utholdenhet: Noen mennesker gir opp altfor lett, i motsetning til andre som ikke gir seg uansett hvor håpløse ting ser ut.
 4. Bruk av feil ferdighet: Noen bruker rett og slett ikke riktig ferdighet for å løse en bestemt oppgave.
 5. Manglende evne til å omsette tanker til handling: Noen mennesker lar seg selv begrave i tankevirksomhet. De har gode idéer, men er sjelden i stand til å gjøre noe med dem.
 6. Manglende produktfokusering: Noen folk virker mer opptatt av prosessen og ikke resultatet av aktiviteten.
 7. Manglende evne til å fullføre oppgaver: Enkelte mennesker klarer aldri å fullføre ting. Kanskje er det en frykt for å begi seg i gang med neste skritt, eller for å bli altfor involvert.
 8. Manglende initiativ: Fremdeles finnes det mange som ikke er i stand til å ta inititaiv til et prosjekt. Det kan skyldes en iboende ubesluttsomhet eller rett og slett frykt for forpliktelser.
 9. Frykt for fiasko: Noen mennesker slår aldri ut i full blomst fordi de er redde for å feile. Samtidig unngår de de virkelig viktige utfordringene i livet.
 10. Utsettelse: Noen mennesker evner ikke å handle med mindre de er presset til det. De sysler gjerne med småting fremfor å kaste seg over de store tingene.
 11. Malplassering av skyld: Noen klandrer alltid seg selv for selv de minste feiltrinn. Andre driver konstant og skylder på omgivelsene. Ingen av delene er særlig fruktbare.
 12. Overdreven selvmedlidenhet: Enkelte mennesker bruker mer tid på å synes synd i seg selv fremfor å bruke sin energi på å overvinne problemene de måtte ha.
 13. Overdreven avhengighet: Visse folk forventer at andre skal gjøre ting for dem som de faktisk burde klare å utrette selv.
 14. Personlige vanskeligheter: Det er ikke uvanlig at enkelte mennesker i altfor stor grad lar personlige problemer få virke inn på deres arbeidsutførelse. Alle kan i løpet av livet forvente både oppturer og nedturer, men for noen er det vanskelig å ha et skikkelig og sunt perspektiv i forhold til dette.
 15. Distrahering og manglende konsentrasjonsevne: Selv svært intelligente personer kan ha problemer med å fokusere på ting i lengre perioder.
 16. Aktivitetsnivå: Det er feil å ta på seg for mange oppgaver, men det er også feil å ta på seg for få. Faren ved å gape over for mye er at man aldri rekker å fullføre noe, mens ved å si ja til for lite, så går en glipp av muligheter.
 17. Manglende evne til å vente på noe godt: Noen mennesker lar seg heller belønne oftere for små oppgaver enn å jobbe mer iherdig med mer tidkrevende oppgaver - til tross for at belønningen for de mer tidkrevende oppgavene er større.
 18. Ser ikke skogen for bare trær: Enkelte blir besatt av detaljer, og er enten ikke villig til eller ikke i stand til å se eller hanskes med det større bildet i prosjektet som de jobber med.
 19. Manglende balanse: Det er viktig å ha en balanse mellom kritisk, analytisk, kreativ og syntetisk tenkning. Det er derfor viktig for selv intelligente mennesker å lære seg hvilken tenkemåte man skal bruke i forskjellige situasjoner.
 20. For liten eller for stor selvtillit: Manglende selvtillit kan gnage bort evnen en person har til å få gjort ting. Omvendt kan for mye selvtillit ofte føre til manglende selvinnsikt. Da har man vanskelig for å innrømme feil og videreutvikle seg i positiv retning.Én kommentar

Pro-imi

10.apr.2011 kl.20:32

Surfet rundt etter noe motivasjon og interssant lesing. Og denne teksten fanget interessen min straks. Dine egne ord og refleksjoner?

Hva tenker du er beste fremgangsmåten for å skjerpe motivasjonen?

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits