Brød og sirkus i skuddet som aldri førAllerede 326 år f. Kr. hadde man sansen for å se på at sjanseløse mennesker ble kastet til løvene. Den gangen gjorde man det ikke bare metaforisk, men fant det svært så forlystelig å se på når de fortvilte ofrene ble drept og spist opp. Vi moderne mennesker er ikke blitt særlig mer siviliserte enn de gamle romerne.

Ihvertfall kan seertallene på reality-konkurranser som Idol, Top Model og Paradise Hotel tyde på det. Riktignok er det ingen som blir tygget opp av ekte løver, men de må til gjengjeld tåle å få pinlige og latterliggjørende tilbakemeldinger rett i fleisen.

Skadefro forlystelse

I denne verdenen er det ikke plass til medfølelse og dyrking av edle ideal. Det viktigste er nemlig ikke å delta, det viktigste er å vinne - og for enhver pris. Da Top Model-deltakeren Darja Barannik gikk ut som deltaker i går, sa hun til pressen at man må ha skyhøy selvtillit for å være med i programmet.

Og klart må man det. Det har nemlig sin pris å få brutalt ærlig kritikk vel vitende om at mange hundre tusen mennesker sitter foran tv og ser på det. Det hjelper nok heller ikke å vite at mange seere lar seg forlyste på en skadefro og simpel måte.

I år 55 f.kr, prøvde Pompai å vinne folkets gunst ved å holde en forestilling i Roma fem dager i strekk. Men Pompei hadde overvurdert folkets lyst på blod da over 600 dyr ble drept slutten av femte dag. Etter dette gikk folket imot han og hans ønske om å bli keiser kunne aldri bli gjennomført.

Det gjenstår å se hvor når folket har fått nok av sosialpornografiske tv-produksjoner og seertallene raser. Tenk om noen kunne laget et reality-program hvor man var nødt til å spille på lag for å vinne, og en fikk ekstrapoeng for å vise solidaritet og medmenneskelighet.

2 kommentarer

VenstreMikkel

22.feb.2011 kl.10:55

Flott blog innlegg, jeg er enig med deg, når skl vi få noe innhold i underholdningen? har skrevet om de 7 dekadente punkter i min blogg, du kan ta deg en titt. Så at du mente at sosialismen var det mest medmenneskelige, jeg er uenig. Sosialismen har mye fint ved sin ide, men det går desverre på pekostning av individets frihet. Liberalere er sosiale og medmenskelige derimot og vil har frihet til, i motstening til dem som vil ha frihet fra ansvar og medmeneskelighet. hadde vært kult med en begreps debbatt i norge, kombinert med litt historiefortelling for det hersker mye romantisering av ideologier både til høyre og til venstre som er skammelig. Liberalere med sosial forstand er det vi trenger :)

Anna Kathrine Eltvik

22.feb.2011 kl.12:28

@VenstreMikkel: Takk for ros. : )

Jeg skal kikke på de syv punktene og komme tilbake til det. Ja, det er lett for både venstre- og høyrefolk å gå ned i hver sin skyttergrav når en skal diskutere politikk. A propos frihetsbegrepet så så jeg et innslag på NRK fra Litterturhuset. Der var det en klok dame (husker ikke navmet) som fortalte at mens frihet er det viktigste begrepet i Vesten, så er harmoni det viktigste i Østen og mesteparten av Asia. Da ble jeg sittende og tenlke for meg selv at harmoni må være et viktigere prinsipp, og at man har forstått mer i Østen. Samtidig er frihet et prinsipp som er såpass viktig for meg at jeg i stand til å ofre selv fred. Ihvertfall midlertidig.

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits