God nettetikette

Det er ikke alltid lett å være en blogger. En møter til stadighet anonyme nettbøller som skriver ting de kunne spart seg for. Etterhvert gror man jo ut en ganske hard hud, men det beste hadde vært om folk lærte å oppføre seg. Her er ti veldig gode punkter man kan vise til om man blir plaget med folk uten nettetikette:

  • Generelt følg god debattskikk og kommunikasjonsteori, hersketeknikker og personfokusering er uting siden lite seriøst og utviklende.
  • Spør seg selv om det har det noen hensikt i å (fortsette å) ytre, hva vil en oppnå med å bruke tid på et innlegg/uttalelse (og i å fortsette å lese/høre). At man fortrinnsvis bidrar med noe positivt og oppbyggende, men noen ganger kan det være passende å gi svar på negative ytringer.
  • Føler man at følelsene aktiveres ?for mye?, vent, eller skriv og så les igjen når følelsene har dempet seg. Tenk over hvorfor man ble påvirket.
  • Forsøk å se det beste i andres uttalelser, spesielt unngå å anta det verste. Vær forsiktig med å tolke/anta, om noe er uklart så på en høflig måte spør og/eller få evt tolkning vurdert.
  • Tenk struktur og lesbarhet, med enklest mulig språk. Rettskriving og riktig forståelse av ord er en fordel. I skriftlige debattfora bør man prøve å tilstrebe færrest mulig starttråder og undertråder, ved å holde seg til tema med minimum av digresjoner og avgreninger.
  • Utform ytringen mest mulig generelt og prinsipielt, evt med anonyme/allmenngyldige/relevante eksempler i størst grad.
  • Tilstreb å være direkte og ærlig, men tilpasse ihht mottaker om det virker riktig. Forsiktig med morsomheter og ironi ol., saklighet gjør at man vanskeligere vikler seg inn i krangler ol.
  • Kan noen ganger være virkningsfullt å svare i samme stil som med/motdebattanter, men la være å synke ned på samme nivå (om det ikke er en bevisst plan bak). Provosering og/eller latterliggjøring og/eller anklaging vil ofte falle uheldig tilbake på en selv.
  • Skal man bruke noe andre har ytret, følg sitatskikk og åndsverksloven ved å opplyse hvor/hvem det er hentet fra (helst vedlagt link om tilknyttet internett), i visse tilfeller innhente godkjenning.
  • Tenke over hva man har skrevet eller skal skrive/ytre, om man kan begrunne meningene til kverulering, helst først da poste/ytre. Altså prøv å tenke flere trekk framover og mulige motargument, medregnet å kunne føre beviser og sannsynliggjøre helst gjennom henvisninger.

 

Punktene fant jeg på nettsamfunnet Blink, og det er en bruker som kaller seg for softace som har laget dem.

2 kommentarer

SUPERJANNNE

16.feb.2011 kl.15:33

Dummeste jeg har lest! jeg blogger for meg selv, PRONTO! netikkete WTFF er det bra for, KJør på sier jeg! Ærlighet varer lengst!

Anna Kathrine Eltvik

16.feb.2011 kl.16:36

Det er forskjell på å være ærlig og ufin.

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits