Når kunst må vike for kommersialisme

Vi ser det i økende grad. Samfunnet rundt oss blir stadig mer kommersialisert, og man er mest interessert i å lage ting som selger masse fremfor å være innovativ og vågal. Til en viss grad har motedesignere fått mer kunstnerisk frihet enn andre kreative yrker, men nå ser det ut til at markedsøkonomene har tatt styring over deres verden også.

For hvorfor er det ellers slik at Oslo Fashionweek i fjor lanserte flere kjendisdesignere fremfor å gi rampelyset til designere som har lagt både massevis av skaperkraft, talent og sjel i sine arbeid?

Norge et land uten kulturforståelse?

I andre land som er fattigere enn Norge, har man satt av større summer på nasjonens kulturbudsjett. Der er man stolt over det som kjennetegner deres identitet, og de er dermed også stolt over kunstnere som viser vei med spennende visjoner.

Er Norge et land uten sann kulturforståelse? Vet vi ikke å verne bedre om våre kulturskatter enn vi gjør? Ikke til forkleinelse for Pia Haraldsen - hun er sikkert en knakende kjekk jente - men hennes design bærer hverken preg av spennende visjon eller nytenkning.

Det er et tap for mote-Norge at hverken Fam Irvoll eller Moods of Norway er med på Oslo Fashionweek i år, men man kan faktisk forstå at de tar avstand fra arrangementet når det har blitt som det har blitt.

8 kommentarer

Mea

16.feb.2011 kl.18:49

Helt enig! Haraldsen er bare ikke designermateriale og det virker ikke som at hun har nok kunnskap og erfaring innenfor bransjen til å være med på Oslo Fashion Week. Det er så mange andre norske, lovende designere der ute som burde få en sjanse! :)

Anna Kathrine Eltvik

16.feb.2011 kl.20:44

@Mea: La oss håpe at Oslo Fashion Week skjerper seg og henter seg inn igjen. Det finnes mange talentfulle og kreative sjeler der ute som fortjener å komme inn i varmen.

Anja

16.feb.2011 kl.23:37

Jeg er helt enig! Jeg synes Norge er håpløst når det gjelder å satse på nytt talent, og la små, uoppdagede og dyktige designere komme fram i lyset. Det er med god grunn at jeg valgte å studere motedesign i Danmark! De er mye flinkere til å hjelpe up-and-coming designere, mens Norge tillater at folk som Pia Haraldsen får vise kolleksjonene sine på OFW. Det finnes nok mange ukjente designere i dette landet som er mye mer talentfulle enn henne, og som heller burde fått en plass på OFW!

Erlend Elias Bragstad

17.feb.2011 kl.02:29

hadde dere fulgt litt med på moten rundt om i verden,.. så ser du faktisk at Pia var tidlig ute med sine kreasjoner.. se alle klærne i kolleksjonen og så ser dere på de STORE navnene over there.. Dere vil bli overrasket.. å hun ble kritisert for fløyel... aldri sett så mye fløyel som i år. OG btw så er vel mye av vitsen med å designe klær som kan selges, det er jo det designeren skal leve av. om dem ikke skal hele tiden satse på støtte i hytt og gevær.. Heter du Armani liksom så kan du ha mix mellom Haute couture, avant garde osv-- men er du lille trille som vil lage klær, ja så så gjør som f.eks Nina Jarebrink, commers, sexy og salgbart.. Og alle for delta på ofw om dem vil, bare kjøpe seg inn...

Anja, du burde heller lære deg og unne andre en og misunne..;)

Anna Kathrine Eltvik

17.feb.2011 kl.08:26

@Anja: Det er bekymringsverdig at unge mennesker som deg velger utlandet, fordi motemiljøet i Norge ikke legger tingene godt nok til rette.

@Erlend: Den dagen moteskapere utelukkende skal styres av et bakenforliggende mål om at klærne skal selges i stort monn, den dagen har skaperkraften tapt totalt for markedskreftene. Vil du virkelig ha det slik? Jeg oppfatter det dessuten ikke slik at Anja misunner Pia.

PS! Pia må gjerne selge klær, men hva har hun å gjøre på OFW? Andre går mange år på skole og i lære før de får sjansen der, og det virker rett og slett teit at en skal få den samme muligheten bare fordi en er kjent. Pia er slettens ikke den eneste som har gjort det, det er jo en rekke kjente folk både i Norge og utenlands som gjør det. Men man ser ikke kolleksjonene til f eks Jessica Simpson på de store motevisningene i New York. Selv i USA skiller man.

SKS

17.feb.2011 kl.10:46

@Anna Kathrine, enig på alle punkter!!

Fashion designer burde som andre yrker være en beskyttet tittel. Har selv tatt 4 år med utdannelse for å bli designer (også i Danmark...), og det krever (tro det eller ei) bred kunnskap og enormt hardt arbeide for å skape kolleksjoner som de feks gjør utenfor Norges grenser. Jeg syns det er synd at hver og en "kjendis" kan benytte seg av "designer"-tittelen fritt, kun for pressedekning.

Anna Kathrine Eltvik

18.feb.2011 kl.07:52

@SKS: Dette burde det tydeligvis blitt gjort noe med. Norge er og blir i visse henseender et akterutseilt land. Vi burde ta bedre vare på dere nyskapende og arbeidsomme motedesignere.

woho

20.feb.2011 kl.13:06

Justin Bieber er en av de mest kommersielle kunst-døderne.

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits