BaksnakkingMange konflikter i mellommenneskelige relasjoner bunner i baksnakking. Noen påstår at baksnakking ikke er til å unngå, men er det virkelig sant?  Hvorfor kjenner jeg da flere personer som jeg aldri har hørt si noe vondt om andre? Det handler i grunnen om å ta et verdivalg.

Her er noen gode tips om du ønsker å motarbeide sladder, mobbing og baksnakking:

  • Det beste man kan gjøre hvis noen sladrer, er å avvise dem som gjør det. Den som velger å lytte, gir baksnakkeren den oppmerksomheten vedkommende er ute etter.
  • Det viktigste er å snakke med hverandre, og ikke om hverandre. Har du ikke noe godt å si, så hold munnen din lukket.
  • Grensen mellom sladder og mobbing er hårfin. Vet du om noen som utsetter andre for slikt, så si klart i fra om at du ikke synes noe om det.

Noen forskere hevder at sladder på arbeidsplassen styrker samholdet. Da kan man med rette undre seg over hvordan forskerne har definert begrepet samhold. De kan heller ikke ha tenkt på dem som det snakkes om. De blir defintivt ikke en del av fellesskapet, og føler seg kanskje mer ensom enn man kan forestille seg.

Hvilken holdning har du selv til baktaling? Har du en mening om hvordan man kan få slutt på det?

11 kommentarer

trineisaksen

06.feb.2011 kl.15:27

Jeg liker ikke baksnakking, men det er ofte vanskelig å la være desverre...

Anna Kathrine Eltvik

06.feb.2011 kl.15:30

@trine: Jeg skal innrømme at jeg har baksnakket andre, men når jeg treffer mennesker som aldri sier noe vondt om andre, er det i grunnen dem jeg har lyst til å være som. Rart at det skal være så vanskelig. Jeg prøver å være bevisst på det.

helly2

06.feb.2011 kl.16:06

Liker ikke baksnakking jeg heler, men ja, jeg har nok også baksnakket folk desverre, men jeg prøver å la være å gjøre det.

Line

06.feb.2011 kl.18:56

Jeg er heller ingen fan av baksnakking.. synes bare det viser de stygge sidene til en person! Fin blogg du har, btw:)

grima

06.feb.2011 kl.20:23

Kjempefint at du skriver om dette temaet. Det eneste man oppnår med baksnakking på arbeidsplassen, er å mistenkligjøre en person og å bidra til å skape et dårligere arbeidsmiljø. Jeg har selv opplevd å bli baksnakket noen ganger, noe jeg har opplevd som mobbing.

Jeg liker bloggen din !

Anna Kathrine Eltvik

06.feb.2011 kl.21:23

Takker for positive tilbakemeldinger. : )

Jeg har også opplevd å bli baksnakket grima, og jeg har hørt på når andre baksnakker folk som ikke er til stede. Noen ganger er det så stygt det som sies, at jeg gir beskjed om hva jeg synes. Tror det kan være en gylden regel å ikke si noe om en person som du ikke ville sagt direkte til vedkommende.

sliksattfarao

06.feb.2011 kl.22:42

Helt enig! Virkelig et supert innlegg.

djelven

06.feb.2011 kl.23:41

Baksnakking er ett maktmiddel som vi mennesker bruker til å skaffe seg makt på arbeidsplassen og omgangskretsen sin , vi er slik fra naturens side tror jeg . for vis vi ikke liker det hvorfor gjør vi alle det fra tid til annen , de som baksnakker mye er ute etter en god posisjon over for andre . Spennende tema selv for gutter dette ;-)

Anna Kathrine Eltvik

07.feb.2011 kl.07:57

@Sliksattfarao: Takk! : )

@djelven: Baksnakking gir makt ja. Ved å manipulere sannheten og vri den til egen fordel, så skaffer man seg en fordelaktig situasjon. Noen er verre enn andre, og jeg tror også det er fordi de er ute etter noe. Jeg tror imidlertid at mange bare lager ris til egen bak, for slik type negativ handling, har heldigvis en tendens til å komme å bite den som startet alt i rumpa.

ironien

07.feb.2011 kl.17:14

Du baksnakker jo Rihanna her inne...

Anna Kathrine Eltvik

08.feb.2011 kl.07:18

@ironien: Slettens ikke. Offentlige personer må tåle å bli omtalte. Det er prisen for å bli en berømt person, og fair enough spør du meg. Som rollebilder har man mer ansvar enn andre.

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits