Nei til retusjerte modeller

Du vil kanskje ikke tro det, men Britney Spears og Rød Ungdom er enige om en viktig sak, nemlig at retusjering av fotomodeller er en uting. Faktisk ble Britney så irritert på retusjeringen av kampanjebildene for klesmerket Candie's, at hun viste de uretusjerte bildene frem til verdenspressen.

De norske bladene Elle, Det Nye, FHM og Vi menn innrømmer alle at de retusjerer fotomodellene sine. Redaktør i Elle, Signy Fardal mener de er nødt til å retusjere bilder siden de trykker på glanset papir. Andre sier man gjør det for å gi leserne noe vakkert å se på.

Så uretusjerte mennesker er ikke vakre?

Det er litt av noen signaler å sende ut, og spesielt til unge mennesker som ikke er trygge på sitt eget utseende eller sin egen identitet enda. Heldigvis er det krefter i sving for å gjøre noe med denne ukulturen. Rød Ungdom ønsker som likestillingsministeren i Storbritannias, Lynne Featherstone, at bilder hvor man har brukt retusjering blir merket. Flott!

Det jenter og kvinner trenger, er sunnere og mer realistiske ideal. Retusjerte bilder av fotomodeller gir forbilder som er totalt urealistiske, og inspirerer til lite annet enn dårlig selvbilde og i verste fall spiseforstyrrelser.

I denne saken, er det bare å gi full støtte til Britney Spears, Rød Ungdom og Storbritannias likestillingsminister. Med hensyn til hvor mange følger det kan få å ha slike falske ideal, er det helt på sin plass å merke reklame som har brukt Photoshop med advarsler.

15 kommentarer

Vilde Avløs

06.jan.2011 kl.09:18

Jeg liker ikke retusjerte bilder, det skaper problemer for folk, kanskje spesielt kvinner og ungdom. Det gir et bilde over hvordan man skal være, også viser det seg jo at ingen er sånn i det hele tatt! Så jeg er helt enig med deg der! :-)

Elisabeth Marielle

06.jan.2011 kl.09:21

De fleste vet jo at reklamebilder og bilder man ser i blader er retusjert, det har man jo vært klar over hele tiden.

Jeg vet ikke helt hva jeg syns om dette, men photoshop vil alltid være der, og bilder vil alltid bli fikset på, og vi vet uansett om det står advarsler på eller ikke.. Jeg er både for og imot. Jeg mener at photoshop kan være dødskult på visse bilder hvor det er lagt inn spesielle effekter osv, eller når det blir brukt for å rette opp i mindre ting som f.eks en kvise eller mørke ringer rundt øynene. Det jeg derimot tar avstand fra er når de retusjerer bildene nesten til det ugjenkjennelige og legger til litt her og der, fjerner litt her og der, rett og slett overperfeksjonerer bildet!

Anna Kathrine Eltvik

06.jan.2011 kl.09:28

@Vilde: Bra! Vi mennesker er jo likevel så vakre slik som vi er, og jeg vil heller si at små skavanker er det som skiller oss fra barbiedukker og gir oss særpreg.

@EM: Jeg tror at en har mange andre hjelpemidler en kan bruke enn Photoshop for å få bukt med eksempelvis mørke ringer under øynene. Riktig make up og lyssetting kan gjøre underverker.

Anette :o)

06.jan.2011 kl.09:41

"Redaktør i Elle, Signy Fardal mener de er nødt til å retusjere bilder siden de trykker på glanset papir." DUMMESTE jeg har hørt! Tidenes tynneste og dårligste unnskyldning!

Anna Kathrine Eltvik

06.jan.2011 kl.09:51

Ikke sant? ; )

08.jan.2011 kl.23:23

Go Britney :-D

Dae

09.jan.2011 kl.15:13

En ting er å endre på mørke ringer og fjerne en kvise, men det bildet av Britney viser jo i all tydelighet at hun har mistet baken og lårene og er tynnere på alle vis. Resultatet er et bilde som viser en person som ikke finnes, og som er umulig å måle seg opp mot.

Hurra for Britney!

nysgjerrig

11.jan.2011 kl.13:14

Du hyller britney, men det er som sagt hun som har siste ord i promoteringen, og hadde en enda verre retusjering på framsiden av coveret på sitt siste album...................

retusjering i de grader som det brukes i dag er ikke bra, særlig fhm er helt drøye på retusjering.

men et annet problem er at det finnes ingen mellomting. enten er modellene for tynne, eller så er de tjukke. de fleste "big size" modellene som blir hyllet er feite, de har 2-4 bilringer rundt magen og har rett og slett ikke en sunn kropp. Det blir helt feil å si at det er greit å være feit. Se på dagens samfunn, det blir feitere og feitere, det er bare trist.

viva milton friedman

Anna Kathrine Eltvik

11.jan.2011 kl.17:11

Hyller jeg britney? Jeg gir henne kreditt fordi hun var misfornyd med retusjering av bikinibildet, og det fortjener hun. Og hvordan vet du at hun har det avgjørende ordet i denne kampanjen? Har du lest den juridiske avtalen hun inngikk?

nysgjerrig

11.jan.2011 kl.21:15

Greit, du gir hun kreditt. Godt jobba Britney. Når du har den posisjonen hun har, så er ikke penger et problem. Og det er penger og platesalg som er grunn til retusjering av cover slik som hos henne, gjøre henne "perfekt". Bare vent å se, hun vil nok aldri utgi en plate med et cover som ikke er retusjert. Har hun ingen makt selv? Det nekter jeg å tro.

Anna Kathrine Eltvik

11.jan.2011 kl.23:50

Jeg kjenner ikke Britney og er ikke en stor fan, men tror hun er temmelig ødelagt som menneske etter å ha gått gjennom en kommersialisert barndom og deretter ungdom. Ansvaret for dette ligger neppe hos henne selv, men først og fremst hos hennes foreldre og hennes forretningsforbindelser. Kan godt hende platecoverne hennes blir retusjert, men jeg tar det som et sunnhetstegn at hun protesterte mot retusjering av bildene som jeg har omtalt. Jeg synes faktisk mest av alt synd i den damen der, og håper hun klarer å ta flere og lignende, sunne valg fremover. Både for sin egen del, og for alle de som ser opp til henne. Budskapet bør være at naturlige mennesker er vakre, selv om de har både celluliter og magefett. Det er blant annet derfor jeg har helt spader på damer som Aulie og Moore, og roper hurra for jenter som Helle Vaagland.

nysgjerrig

12.jan.2011 kl.01:13

utenom at auli er en mindre intelligent pr kåt maler...hva er gærent med henne? At hun har lite kroppsfett? Jeg kjenner mange jenter som ikke er noe "feitere" enn henne eller så "tynn" som henne uten at de går på slanketur.

Noen er naturlig tynne og har et sunt kosthold andre trener for idrett. Det å være slank å ha lite kroppsfett er ikke i seg selv ille. Syns ikke en skal dømme de som av enten idrettslige eller naturlige (gener/kosthold) grunner er slankere enn gjennomsnittet.

Anna Kathrine Eltvik

12.jan.2011 kl.08:17

Måten Aulie avbildet seg selv på Twitter og deretter splitter naken i et smug, har ikke noe med et naturlig forhold til kropp å gjøre. Du virker bare dobbeltmoralsk som forsvarer det, men angriper Britney. Joda - alle kroppsfasonger er naturlige - men det er ikke akkurat de med mest kroppsfett som blir idealisert i media, er det vel?

nysgjerrig

12.jan.2011 kl.09:53

jeg forsvarer ikke aulis posering, den var helt latterlig.

nei det er ikke de med mest kroppsfett som blir idealisert.

Men hvem er et som blir idealisert? Jo, det er hollywood stjerner. Og hvor mange av de er faktisk sykelig tynne? Ikke så veldig mange du. De fleste har personlige trenere og er heldige med genene. De som er sykelig tynne er fashion modeller. De blir dog ikke viet mye oppmerksomhet i pressen. Selvfølgelig blir forsidebildene med f.eks Jessica Alba retusjert, men de fleste av disse stjernene er jo over gjennomsnittet heldig med figuren.

Mener det er litt vel mye fokus på dette med retusjering og hvor "ille" det er.

Folk vil egentlig ha det, de vil ha de 'perfekte' forbildene. De vil ikke ha stjerner med en kvise i panna på forsiden, de fleste vet og at det er ren juks.

Det som er et mye Større problem er fedme. Fokuser på det.

-C-

22.jan.2011 kl.17:50

Jeg for min del føler faktisk en slags ro ved å vite at de "überflotte" damene i bladene er retusjert. På den måten kan jeg slappe av ved å tenke at de faktisk ikke ser sånn ut, og at de superdeilige damene kjæresten ser på i bladene faktisk er en fantasi, og ikke noe jeg må strebe etter å oppnå. Tror jeg hadde likt det mindre dersom han (og andre menn for den del) satt å glante på helt naturlige jenter som er mye penere enn meg, da ville jeg nok følt konkurransen ;)

Skriv en ny kommentar

Anna Kathrine Eltvik

Anna Kathrine Eltvik

44, Bergen

Da jeg var liten, likte jeg å kikke i motebladet Vogue hver gang mamma kjøpte det. Derfor var det ikke rart jeg drev og tegnet vakre kjoler i skolens tegnetimer. Faktisk vurderte jeg å bli motedesigner, og søkte meg nesten inn på Kunst- og håndverkskolen i Bergen. Skjebnen ville det annerledes, og i dag er moteinteressen bare på et hobbyplan. Håper at denne bloggen kan være til inspirasjon og glede, noen større ambisjoner har jeg ikke.

bloglovin Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits